Snurr på vardagsmaten

Så var vardagen här igen; jobb, skola, träning, aktiviteter och vardagsmat. 

Just maten tycker jag är en del som man önskar bara rullade på men varje dag samma fråga; Vad ska vi äta?
Hos oss har vi haft lite olika lösningar på detta.
En period hade jag på kylskåpet denna lista:

Måndag: Köttfärs, Tisdag: Korv, Onsdag: Kyckling, Torsdag: Fisk och Fredag: Pasta

Vilken dag vi åt vad var inte så viktigt men bara att ha just dessa komponenter hemma och för att få variation. Så till exempel kunde köttfärsdagen vara antingen spagetti och köttfärssås, eller köttbullar eller tacos.

I våras hade vi Linas matkasse som kom varannan vecka. Recept och mat i en kasse, bara att sätta igång. Mycket praktiskt och goda rätter, men dyrt tycker jag. Kassen kostar 749:- och jag tror man kan komma undan billigare med bättre planering.

Den här hösten blir det ingen matkasse utan istället har vi Ekolådan varje vecka för 210:- Vi har Lilla mixlådan där vi får hälften grönsaker, hälften frukt. Barnen älskar denna låda och dyker direkt ner i frukthögarna. På detta sätt får vi mer grönsaker och frukt än vanligt för detta är vi lite dåliga på.

Vardagens flaggskepp
Jag frågade mina facebookvänner vad deras bästa vardagsrecept var för att utöka min egen repertoar och se vad jag kunde få för inspiration.
Här kommer en lista med goda tips!

Lök och potatissoppa
Ugnspankaka i olika varianter,  med bacon i, med äpple i och någon bara vanlig
Blodpudding med rårörda lingon, knaperstekt bacon och rivna morötter
”Monicas biffar”; Gör köttfärsbiffar, häll på krossade tomater och grädde, krydda och servera med potatis
”Evas lax” ;  Färsk laxbit lägges i ugnsform häll över mixad matlagningsgrädde och persilja med 1 grönsaksbuljong. 20 minuter i ugnen. serveras med kokt potatis och gurksticks.
Cowboysoppa
Spagetti med pesto och stekt haloumi
Pannbiff med kokt potatis
Kyckling med pesto
/fetaost/soltorkade tomater/creme fraiche-sås. Och pasta till det.
Spagetti carbonara; bacon, parmesan, äggula (ingen grädde)

Och så mina paradrätter;
Köttfärspanna: stek köttfärsen, kydda, gärna med rosmarin, skiva potatis och lägg som ett täcke på köttfärsen, häll på 1-1,5 dl buljong, salta lite. Sätt på lock på stekpannan. Puttra tills potatisen är mjuk.Servera med chutney och grönsaker.
Pestofisk med pasta; lax eller någon vit fisk, lägg i ugnsfast form, bred på pesto, in i ugnen tills fisken är klar 15-20 min, pasta och pesto samt grönsaker till. Grillad röd paprika är supergott till, den kan ligga bredvid fisken i ugnen.

Ett annat tips om man vill hålla kostnaderna nere är ICA:s billiga vecka. Deras matkostnad tror jag är under 400:- för fem rätter för fyra personer.

I kväll äter vi broccolisoppa med stekta kantareller på rostad macka, baguette med ost och gurksticks. 

Bild från Microsofts bildarkiv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *