#blogg100

2 miljoner människor i ett för dig okänt socialt nätverk

patternsearch

 

Detta är inga nyheter för den som stickar men om du inte stickar har du missat ett socialt nätverk som har över 2 miljoner användare världen över.

Ravelry.com

 

Ravelry skapades av partet Casey och Jessica Forbes för fem år sedan. De ville skapa en plats för fiber relaterat hantverk. På sajten finns allt som handlar om stickning, virkning, att spinna och nu senast även vävning. Förhoppningen var 1000 användare. Runt allt detta skapades sociala funktioner som egna projektsidor, bibliotek för dina mönster, att kunna kategorisera sitt garnlager, gilla mönster, diskussionsgrupper samt en möjlighet att köpa mönster och mönsterböcker online.

Communitydriven sajt

På sajten kan man läsa detaljer om ett garn, se hur det ser ut uppstickat, kanske med olika typer av stickor, läsa recensioner och hitta mönster som passar till garnet. Hela sajten är communitydriven. Saknar du ett garn kan du lägga upp det och blir då snabbt en Ravelry editor. Detsamma gäller för mönster där man “adopterar” ett mönster och därefter kan andra editorer gå in och ändra i informationen, påpeka felaktigheter etc. Självklart lägger du som designer själv upp dina mönster och då kan ingen annan editera dessa.

Sajten är ett fantastiskt verktyg för oss som stickar. Den ger inspiration men också såklart ångest. Man kan sitta i timmar och leta det perfekta mönstret när man egentligen borde sticka!

Chans för Indie designers

Ravelry har också bidragit till att många nya “indie” stickdesigners får möjlighet att vara sin egen och komma ut på ett enkelt sett. Vi har sett Ysolda Teague, Jared Flood med sitt Brooklyn Tweed och Veera Välimäki komma från ingenting och bli the IT thing.

En tydlig tendens är att när jag gick med för 3-4 år sedan var det bara gratismönster som låg på topplistorna. Idag ser det helt annorlunda ut. Det är nästan bara betalmönster i topplistorna. En tydlig trend är att vi nu vågar betala över nätet och gör det!

Ravelry.com i siffror (2012)

2 miljoner användare (februari 2012)

10.000 deltagare från 66 länder skapade 55.000 projekt i Ravellenic Games (tidigare Ravelompics!) under samma period som de Olympiska spelen pågick. 2 veckor.

3.900 projekt skapades i snitt varje dag okt-dec.

2,75 miljoner användare sista december

1,114,909 mönster såldes under 2012 vilket gav $6,177,399.87 i försäljning (varav 98% går direkt till designern)

806,165 kilometer garn registrerades på sajten dvs. garn runt jorden 12 gånger.

77.600 mönster lades till i databasen

1,85 miljoner projekt skapades

1,37 miljoner projekt avslutades

23 miljoner forumposter gjordes

38,7 miljoner gilla markeringar

Källa: Ravelry.com samt Wikipedia

Den 16 mars kan du komma till Gottskär utanför Göteborg där jag kommer att hålla kurs i Ravelry.
Eventet heter Stickfest i Väst och du hittar all information om det här.