Hönsestrik,  Sticktipset

Stichfiddle – verktyg för att göra stickmönster av en bild

Jag stickar och stickar på min hönsestrikk-tröja på temat sociala medier. Jag googlar som en toka för att hitta så kallad “pixel art” för att kunna göra om bilder, ikoner till stickbara mönster för tröjan. Det går ganska bra i de flesta fall men ibland måste man göra eget.

Ravelrys loga, pixelerad för stickning.

Det gör jag i huvudsak med penna och rutigt block men så skulle jag göra Ravelrys logga… och då blev papper och penna för jobbigt. Google gav mig svaret; Stichfiddle! Det är ett gratisverktyg där man kan göra bilder för mer än stickning.

Du laddar enkelt upp en bild och vips har du din bild… eller ja, jag behövde anpassa antal maskor och färger. Men när du har din bild kan du sedan lägga till eller dra ifrån pixlar och på så sätt har du en grund att jobba utifrån. Du kan ange masktäthet och fler andra parametrar om du vill. I min telefon gick det ganska bra men efter ett tag la jag ner och flyttade mig till datorn där jag kände att jag fick en bättre överblick. Desktopversionen kändes mycket lättare att jobba med. Sedan laddade jag bara ner min bild och kunde börja sticka.