Hönsestrik

Sjalen ”Kometkarta” inspirerad av dikter av Lina Hagelbäck

Under sommaren 2021 blev det klart att mina särbo, Christofer, skulle tonsätta dikter av Lina Hagelbäck.  Musiken skulle framföras av Ensemble Liparella och Lina skulle också vara med och läsa sina dikter. Ett ganska avancerat projekt med både musiker, sångare, poet och elektronik.

Det är roligt att ta inspiration av någon som inspireras av någon annan. Jag började därför lyssna på vad det var Christofer pratade om. Ord som ”Locka på mig”, Kom hit!” och ”Nu är du naken på fuskpälsen” fastnade i minnet och jag började fundera. Tidigare har jag gjort en tröja åt Christofer men det kände jag inte passade för detta projekt.

Tröja eller sjal?

Skulle jag sticka ytterligare en tröja eller kanske en sjal? Jag kände inte att orden passade mig, eller på Christofer. Orden tillhörde Lina själv. Det skulle bli en sjal till Lina, poeten kan bära sin ord.

En kort sekund var jag inne på Anna Bauers trekantssjal som stickas fram och tillbaka men det är ju galet att göra det när man kan sticka runt! Jag mindes en sjal jag stickat julen 2010. Den heter Stjärnhop och var en flerfärgsstickad sjal som stickades runt och klipptes. Sagt och gjort, jag letade reda på det mönstret tillsammans med ett mönster av Pinneguri som heter Thistle fick jag ihop en start på sjalen.

Lina har jag träffat bara en gång, så jag kände inte henne alls. Det är en chansning att sticka till någon man inte känner, kommer hen att gilla det man gör? Uppskatta det? Men jag tänkte att jag chansar – gillar hon inte den kan hon ha den som en filt i soffan hemma. Jag fick veta att hon var i en rosa period så jag försökte välja mycket rosa men också rött och lila och en blå/grönaktig färg som motvikt och kontrast. Figurerna var övervägande stjärnformade och de ord som jag hört.

Så närmade sig ur-uppförandet och jag fick sticka på som sjutton för att hinna i tid. Jag mätte hur lång jag ville att överdelen skulle vara. Jag siktade på 2,5 meter så att man kunde slå den om sig ganska bra. Det blev bortåt 600-700 maskor i överkant. När jag kom till kanten behövdes det tre rundstickor för att få det att gå ihop.

Så var det då dags för ur-uppförande av ”Provrum för månar”

Jag köpte rosor till hela ensemblen som jag överlämnade efter konserten men Lina fick ett större paket.

Gillade hon den?
HON ÄLSKADE DEN!

-Det är den finaste present jag fått någon gång, utbrast hon.

Åh vad jag gillar att ge presenter!

Sjalen är stickad på stickor 3,5 och bara garn från garnlagret, Kampes tvåtrådiga, Rauma Finull, Shetlandsgarner och andra slattar jag hittade som passade.

Provrum för månar kan man höra och se i Sigtuna, på Sigtuna Stiftelsen den 4 maj 19.00, och i Stockholm, i Allahelgonakyrkan den 6 maj klockan 19.00.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kommentarer inaktiverade för Sjalen ”Kometkarta” inspirerad av dikter av Lina Hagelbäck