Bästa snabba enkla sommarmaten
När semestern kommer blir man plötsligt ansvarig för tre mål mat om dagen… Det kan jag tycka känns jobbigt. Man måste hitta lätta, snabba och enkla lunch-lösningar när det är varmt och jobbigt att stå vid spisen.
Därför gjorde jag ett upprop i min facebookfeed och fick många goda tips!
Varsågod – luncherna för sommaren är färdigplanerade!
Tack alla vänner, ni är fantastiska
Catrins Tonfisksallad a la Viktväktarna med potatis och ärtor
Alas Melon och skinka … Och det ska vara god honungsmelon och god lufttorkad skinka!
Bombles eko-sallad Sallad på eko-avokado, fairtrade/eko-mango och eko-halloumi. Med rostade pinjenötter och små bitar rökt kött om man vill göra den än matigare.
Syrrans Pastasallad (gärna flerfärgade skruvar) m resterna från grillen och vad-man-har-hemma.
Sonen Ströbergs pasta Pasta med en enkel sås av grädde, salt, peppar och provensalska örter. Ströner handrivna bitar av rökta laxskivor. Gudomligt!
Moster Maritas grape och kyckling; rester av kyckling med grapefrukt, lyxa med lite bröd till.
Karins Thaisallad
Jag älskar thaisallad. Min tolkning av vår lokala thais kycklingsallad brukar bli ungefär så här: Bottna ett vackert fat med sallad (mache är snyggt!) och glasnudlar. Toppa med tomater i tärningar och massor av blekselleri i tunna skivor. Rester från grillade kycklingen lägger jag i en marinad gjord på fisksås, lime, en nypa råsocker en skvätt sesamolja och lite finhackad chili och lägger över. Ringla över det dista av marinaden och toppa med hackade jordnötter och koriander om du gillar det. Gott, vackert och himla enkelt.
Ullas broccolisoppa
Mixad soppa av broccoli lök buljong kokosmjölk chilipeppar ingefära och en gräddskvätt. Till detta några räkor i och majsknäckebröd med god ost.
Litet Nystans matvetesallad med tillgningstips
Matvete, avokado, rucola, tomater, rödlök, smulad fetaost, rostade solroskärnor eller valnötter. Rädisor om man gillar det, och sen ordentligt med dressing med citron vitlök olivolja salt och peppar. Man kan ha skinka, rökt lax eller falafel till.
Tillganingstips för matvetet: Vill man slippa att ens koka salladsbasen mitt på dagen så brukar jag koka bulgur eller matvete eller vad man nu har, samtidigt som jag gör frukost. Sen är det bara att slå på nån god dressing och låta det dra i kylen tills det är dags att äta och så lägga till vad man nu vill ha i salladen
Kusin Annas fruktiga lunch
Fruktsallad, eller sallad med frukt i. Vattenmelon, ananas, jordgubbar eller syrligt äpple är favoriterna och passar bra med rucola. Ha i något knaprigt, som melonkärnor, krutonger eller pinjenötter.
Kristenssons enklaste melon lunch
Vattenmelonbitar, fetaostbitar, pumpakärnor, that’s it!
Carinas korv eller bakad potatis
Med småbarn i familjen blir det grillkorv med bröd. Annars bakpotatis med keso (gärna smaksatt) och god sallad.
Ylva goes classic – sill!
Matjes, potatis, gräddfil och gräslök – en klassiker
Ylvas sallad eller omelett i ugn
Risoni är perfekt komplement till sallad på “vad-som-finns-hemma”.
Ugnsomelett och lägg på fyllning på slutet, inkl ost för att värma och gratinera.
Karins gazpacho
Gazpacho är också himla gott. Jag gör min på kycklingbuljong som jag låter kallna och lägger i fina kuber av tomat, gurka, paprika, selleri, lök, riven vitlök, citron , olivolja, salt och peppar. Ibland mixar jag soppan, ibland inte.
Ylvas rökta med god efterrätt
Rökt fisk med potatis och god örtsås (Creme fraiche plus alla goda färska örter man har, komplettera med lite kaviar för extra sälta och lyxkänsla) och knäckeostsmörgås därefter jordgubbar i mjölk.
Pias busgoda mimosa
Kassler med kokt potatis och mimosasallad som jag gör på vispad grädde, lite majonnäs, salt och peppar och fruktcocktail, sån där i konservburk. Massor med blandade gröna blad tiöl. Vackert, enkelt och busgott.
Kollbergskans superenkla
Fil, jordgubbar och flingor. Och möjligtvis ett kokt ägg om man ska lyxa till det.
Kollbergskans gästlyx
Pastasallad eller nån slags wraps eller pitabröd. Båda med färdiggrillad kyckling. Alternativt pasta med en enkel sås med färsk spenat, rökt lax och créme fraiche.
Ewas krusbärskräm och kanel
Ingen sommar utan krusbärskräm till lunch någon varm dag, gärna med mjölk och “grovbrutet” kanelknäcke.
Loebs grekiska sallad (mitt bidrag)
Feta, rödlök, tomat, gurka, svarta oliver, olja, skvätt vinäger, peppar.