Jul

Falu Koppargruva och Tomtevandring

Medan maken sjöng för 1800 åskådare i London åkte jag till min goda vän Anita i Falun. Anita är en av de mest fantastiska kvinnor jag träffat. En av de första som utvecklade Ur- och Skur pedagogiken, hon ansvarar för Hjälpstickans filial i Falun och hon har ett  driv sällan skådat. Hon har ett eget fixar/pysselrum med sagopåsar och sångpåsar i mängder, hon är en sagotant med barnasinnet kvar. Efter att ha träffat hennes man Bengt och merparten av deras fyra barn med fruar och barnbarn så ser jag dem ännu mer som förebilder för föräldraskap, inre driv och nytänk och närheten till naturen. Här finns värme, kreativitet, omtänksamhet och kärlek.

På förmiddagen besökte vi Falu Koppargruva och lärde oss om livet där nere från 1600-talet och om Fet-Mats öde och att man brutit malm i ca 1300 år, det visste inte jag. Besöket var väldigt uppskattat av barnen och guiden så pedagogisk och sedan fick de en magisk sten…

Anitas senaste idé är en Tomtevandring som sedan tre år går av stapeln i Falun i samarbete med Gruvbergets bygemenskap. Långt från köphysterin och nära skogen, naturen och mystiken. En snitslad väg av marshaller i skogen, sagan om räven som letar mat och små händelser utefter vägen… vi såg till och med en riktig tomtenisse på ängen. Väl framme hos tomten på logen finns en levande tomtejukbox, tomten såklart, varm saft, pepparkakor, tipspromenad, lussebullar och glögg.

Just i år var det orättvist kallt -13-15 så vi grillade inte korv men njöt av mystiken och stämningen. I bilen värmde vi upp oss och pratade om dagen på väg hem till Stockholm.
Tomtevandringen finns på Facebook, gå med så får du vet allt inför nästa års vandring!

Kommentarer inaktiverade för Falu Koppargruva och Tomtevandring