Gotland,  Inspiration

Färga garn i Östergarn

I fredags hade jag förmånen att tillsammans med min gotländska stickkompis Ulla få färga garn under handledning av Britt Dahnér i Östergarnsskola.

Britt är som hon säger en ”lustbrodös” och broderar fantastiska saker – tycker jag. Bland annat en tapet som beskriver ”Utlottningen” och som finns dokumenterad i en fin bok som Ulla och jag fick. Jag säger bara wow!

I Östergarnsskola finns ett företagscenter sedan skolan lades ner och stället sjuder av liv; tandläkare, advokat, frissa, underbart café, hämtpizza, galleri och Britts slöjdsal som hon delar med fyra andra textilintresserade. En drömlokal i mina ögon. Inredningen är inspirerad av Carl Larsson och sådär mysigt som det ska vara i skapande rum.

Britt handledde genom att ge oss muntliga instruktioner och så var det bara att sätta igång. Anledningen till att vi färgade våra garnsnuttar är att vi ska ha dessa till att brodera på stickat eller tovat. Vi färgade redgarn och använde färger från Zenit och Färgkraft. Ulla och jag är lika på det sättet att vi gillar att experimentera så vi blandade hej vilt men också med mål för att få hela färgskalan. Som att få fram lila…

Micron gick i ett och Britt berättade om en avancerad kurs hon gått med broderi, eller om bygden, eller att namngrottan i Anna Janssons bok ”Pojke försvunnen” fanns på skolgården och om en fantastisk inspirationsresa till Dalarna.

Underbar lunch åt vi i växthuset medan regnet smattrade och vi pratade vidare om garn, färg, Gotland och livet.

Kommande onsdag ska jag åka hem till Ulla i Eksta och där har hon knåpat ihop en kurs åt oss på ön som inte tar oss till stickeventet i Blekinge. Britt är vår kursledare och vi ska sy på stickat.

Kort gjorde vi så här:
Vi blandade kypert av de fyra grundfärgerna. Pulver och kokande vatten.

Vatten i plastbunke, i med en skvätt kypert, och kanske en skvätt av en annan kypert. Sen in i micron 2 minuter. Skölj garnet i  ljummet vatten..klart!

Eller om det inte blev bra, färga på med annat, blanda och ge. Våga!

Detta gjorde att jag fick blodad tand… Jag vill färga mer!

 

Kommentarer inaktiverade för Färga garn i Östergarn