Garnjunkie,  Sticktipset

Mystiska garner i lagren – här får du tips på hur du kan lista ut tjockleken

Jag röjer bland mina garner och stöter på garner jag inte vet hur tjocka de är. Vad är det för garner egentligen? Så jag googlade och hamnade på How to figure out yarn weight • LoveKnitting Blog

Det var precis vad jag sökte! Här får du veta hur du ska göra och det finns en “karta” över de vanliga namnen/vikterna på garn. Principen är att vira garnet runt en penna och mäta, alltså wraps per inch, wpi. Lingot i garnvärlden kring garnsorter har över åren amerkaniserats/engelskifierats… Alltså Ravelry har påverkat oss väldigt mycket. DK, Worsted, Bulky osv. Jag tyckte det var jobbigt inledningsvis men nu börjar jag vänja mig.

2019-02-04 15_00_44-Ravelry - a knit and crochet community.png

Det finurliga är ju söket på Ravelry där man kan klicka i vad man har för garn, inte bara märke, utan tjockleken och på så sätt hitta projekt som intresserar. Då kan man ju råka ha flera olika DK-tjocklekar som kanske kan bli en tröja… eller något annat!

Så kolla in länken How to figure out yarn weight på LoveKnitting Blog och se vad du har i gömmorna. Och 1 inch är 2,5 cm om du inte har rätt grejer att mäta på engelska.

Sen handlar det i slutändan om stickfasthet och vilken känsla man vill ha i plagget man stickar. Tunna stickor och tjocka garner eller tunna garner och tjockare stickor… men det visste du redan.

 

Kommentarer inaktiverade för Mystiska garner i lagren – här får du tips på hur du kan lista ut tjockleken