Stickat

… och så kom elden

I mitt Facebookflöde ser jag sent i går kväll (tisdag 12 juni) att mina släkting skriver att de nu är i säkerhet att de fyllde sina bilar med de viktigaste tillhörigheterna och flydde skogsbranden som härjar i Black Forest, Colorado Springs.

Jag hade inte en aning om att det brann där och jag kastar mig ut på nätet för att ta reda på ALLT. Med hjälp av webben , sociala medier, karttjänster och Youtube får jag efter någon timme en bra bild av läget. och det känns ganska desperat. Under min timme eller så surfande har fler och fler fått evakuerats, vägar stängts av och Pikes Peak Collage där min släkting jobbar stängs.

Via karttjänsterna ser jag gator jag åkt på. Avfart 83 en bit och sedan in på Shoup Road, vänster på Black Forest road där det brunnit hela vägen på höger sida, Swan, Herring och sedan Lakeview… gator jag joggat på, gator jag vet precis hur de ser ut, i vilken korsning en amerikansk flagga vajar, roliga brevlådor, posten, brandstationen …

I skrivande stund är inte mina släktingars hus eller adress med på några listor över förstörda hus men vinden är hård och hettan enorm.

Mitt i detta håller jag på med #crop100 och som Fredrik Wass nämnt i flera intervjuer så finns en blogg där man kan posta vad man skulle ta med sig vid brand, The burning House blog. Vi pratar om att ägas av sakerna eller om vi äger sakerna, vem äger vem? Tweeten nedan beskriver kanske #crop100 den hårda vägen.

own by

Först blir jag blank i skallen när jag tänker på vad jag skulle ta med mig. En tweet i går nämnde de fem p:na:
fem p

Rädda dig själv, dina djur, ta med viktiga dokument, foton och eventuell medicin/recept. Det gäller att ha ordning på sina papper och sina foton. Jag kan inte svära att allt är backuppat och att jag vet exakt var alla papper finns.

Jag undrar vad mina släktingar tog? Han är fotograf och har producerat böcker, filmer, negativ från 60-talet och framåt… och deras konst… Det är verkligen fruktansvärt.

Jag googlar vidare och hittar en lista över vad man ska tänka på (amerikanskt perspektiv!) och jag tänker att om det är något man ska ha ordning på är det sina papper, digitalt eller ej. Men vad skulle man hinna få med sig om man fick en halvtimme på sig och vilka saker är verkligen de viktigaste?

 

Kommentarer inaktiverade för … och så kom elden