Webb/Kommuikation

Tweetdeleter – personer som systematiskt rensar i sitt twitterflöde

twitterprofilulrica

För en tid sedan passerade en artikel om Tweetdeleter , personer som systematiskt tar bort sina tweets. Det var något kring detta som fastnade i mina tankar. Jag har gått och grunnat på det om jag skulle det och i så fall av vilken anledning.

En bekant till mig rensade systematiskt sitt Facebookflöde. Varje månad (tror jag det var) gick hon in och raderade föregående månads inlägg. Det där fascinerade mig på något sätt och efter det har jag tänkt mer på hur jag ser ut eller kan uppfattas på Facebook.

Min princip med webben generellt är att allt jag gör, postar och lägger ut står jag för. Svårare än så är det inte. Men frågan som poppade upp var; måste det ändå finnas där i evinnerlig tid?

När det gäller Facebook ändrade jag säkerhetsinställningar och postar numera bara till en vald skara. Tidigare postade jag nog det mesta öppet. Jag går då och då och kikar på hur min öppna profil ser ut och behövs det så tar jag bort saker.

Twitter då? Där är allt öppet så när artikeln åkte förbi så stannade jag upp och funderade. Måste allt finnas i evinnerlig tid. kanske räcker det med det senaste året eller halvårets tweets? En typ av digital minimalism kanske, att ha lite städat i hörnen. Enligt artikeln handlar det inte om att dölja åsikter eller fel man gjort på nätet utan att man över tid kanske ändrar åsikter och vill att det ska vara det aktuella som syns. En annan tanke är att tweetsen är som konversation och den sparar man ju inte ord för ord.

Men bara för att man tar bort sina tweets så är det ju inte så att de försvinner, det finns kataloger som samlar kändisar och politiker tweets – vi pratar ändå internet här! Men jag som inte tillhör kändissegmentet, mina tweets från way back är kanske inte så intressanta att katalogisera upp.

Nu finns ju även tjänster som Snapchat och Meercat som efter en kort tid automatiskt tar bort meddelandet. Därför tror jag att det ändå ligger något i att ha ett rensat, aktuellt och uppdaterat flöde. Mycket av vår kommunikation just nu går mot Här och Nu och inte Då och Förr.

Tjänster för att hålla rent i Twitterflödet
TweetDeleteTweet DeleterTwitWipe