Inspiration,  Kofta,  Kultur

Delsbotröjor i långa banor – i Delsbo

Befinner man sig tre mil från Delsbo måste man som stickerska bege sig dit. Jag hade ingen aning om det fanns något att se där, men det fanns en forngård som man kunde besöka. Jag siktade på den.

Vädret var inte kul, blåsigt och kallt. Så jag tog mig till cafét som visade sig vara butiken och på övervåningen fanns en liten utställning med tröjor från Delsbo.

Kopplat till utställningen var en text som fanns i deras ”byggdebok” eller liknande som verkar komma ut en gång om året. I den fanns en text om bokstäverna i delsbotröjorna och hur man kan tyda dessa. Tyvärr berättade inte utställningen något om detta. Någon liten information i samband med tröjorna tycker jag kunde ha funnits. Kanske bara det grundläggande. Jag minns hur jag funderade när jag stickade min tröja. Här fanns också kit för att sticka en egen tröja. I ett annat rum hade de en utställning med knypplade spetsar.

Efter Delsbo åkte jag och letade efter en hälsingegård men fann ett berg och en utsikt. Jag tror att jag såg gården, men jag vågade inte köra in där, den hör inte till de ”officiella” gårdarna.

Avholmsberget, Bjuråker