Den förbannade Matveten
Vi har Linas matkasse sedan flera år tillbaka och från gång till annan är det matvete istället för ris eller pasta.
Vi är inte jätteförtjusta i detta, vad det verkar, för nu står det fyra (!) paket i skåpen och blänger på oss.
Vi veeet att det är såååå nyttigt men alltså, det är inte så himla kul.
Så hur ska vi göra oss av med detta?
Jag och Mrs Haller spånade på vår senaste stickträff och hon hade massor av bra tips:
1. Hitta GODA recept
Rödbetssallad med feta och matvete från Norrmejerier
Korv med tomatkokt matvete och oliver, Ica.se
Tandorilax med matvete, majs och paprika, Findus
2. Baka med dem
Om man förväller dem och antingen använder dem hela eller mosar dem till något grötliknande borde det kunna bli ganska saftigt bröd.
Kuvertbröd från Hemmets Journal
Konungens grova limpa med matvete och quinoa, diskussionsforum om matbröd
Kornbröd med matvete (viktcoachen.wordpress.com)
3. Koka och Mosa
Ett annat förslag från Mrs Haller var att koka gröt om mixa kornen så att man kan blanda det i pannkakssmetar etc… Jag sa det högt till barnen och de nästan dog på fläcken.
Jag vet inte om det är min “melodi” med Mrs Haller berättade att en vän till henne gör det med linser och bönor för att göra maten matigare.
Ett annat förslag är att koka matvetet och röra i grytor, tomatsåser etc.
Återigen vet jag inte om det är min stajl och barnens rynkade näsor ser jag redan och “pill, pill” i maten vilket är så tråkigt . Men visst passar det in så kanske det fungerar.
Tillägg!
4.Sy vetekuddar
Ullisen föreslog i kommentar till detta inlägg att man kan sy vetekuddar och fylla med matvete. Mrs Haller och jag pratade om det men trodde inte det skulle funka då matvetet är behandlat. Nu har jag googlat lite och ser att folk fyller sina vetekuddar med matvete. Dags att sy vetekuddar!!
…sen har vi Kamutveten, men den tar vi en annan vecka.
5 kommentarer
Ullis
Det bästa man kan använda matvete till är att fylla vetekuddar! Värm i micron och lägg på ömma axlar eller kalla fötter. Lägg i frysen och lägg på skrubbade knän. Kramar Ullis
Heidi
jag upptäckte matvete först i höstas, och gillar det – även om smaken är speciell:)
fast jag kör kryddstilen:)
det funkar t ex jättebra med chili con carne, och med köttfärssås som kryddats med tacokryddor:) eller med thai kryddade grytan:)
Ulrica
Ha! Vi pratade om vetekuddar också men trodde inte att matvetet skulle funka. Jag har sytt vetekuddar förut så det är ju en toppenide. Går åt mycket!
M
Hahaha, skrattade så jag väckte familjen!! Vi har också Linas matkasse och avskyr detta matvete!! Äter inte kokt mjöl heller….
Kamutvete är ätligt men inte så mycket mer.
Vi behöver denna matkasse för alla i famlijen är sorgligt ointresserade av mat och utan denna peppkasse varannan vecka skulle vi nog dö av näringsbrist. Man kan ju inte leva på te och mackor. Tyvärr.
Men det blir mycket över, zuccini och aubergine äts inte heller, för att inte tla om den gången det var getost i kassen, vi höll på att dö!!
Men lösningen ligger i att hitta nån granne som äter det vi inte äter och lufsa över varannan måndag.
Fast de flesta recepten är helt okej, det ska väl sägas i sanningens namn.
Ulrica
Ha ha! Jag älskar getost och aubergine men vi har samma uppfattning om matvetet!