Gotländsk saffranspannkaka – latmansversionen
Till våra somrar på ön hör självklart saffranspannkakan hemma. Detta är den enklaste versionen, där du köper färdig risgrynsgröt.
1 kg färdig risgrynsgröt (stor plastkorv, eller två små)
2 paket Saffran á 0,5 g
3 msk strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl sötmandel
1,5 dl vispgrädde
smör till formen
0,5 tsk salt
Skålla och skala och grovhacka mandeln. Stöt saffran med vaniljsocker och strösocker i en mortel, blanda det med grädden tillsätt saltet, rör om.Blanda det och mandeln och uppvispade äggen med gröten. Smörj en ungsäker form med smör,Häll i smeten (den skall vara ca 2-2,5 cm tjock). Grädda i mitten av ugnen i 225 C ca 30 minuter.
Servera den ljummen med vispad grädde och valfri sylt, men det ska ju egentligen vara salmbärssylt.
Vill du komma ännu enklare undan köper du flagad mandel och hackar den lite lätt.