Stickat

Gul stickad klänning i minne

Gul klänning barnSom vanligt lyssnar jag på program från radion i min iPod. Jag prenumererar på P1 dokumentärer och lyssnar inte alltid men just idag lyssnar jag på “Jag ringer dig ibland” av Amanda Glans.

Det handlar om hennes familjs historia, om andra världskriget, om förintelsen, om att inte prata om vissa saker i en familj men att ändå finnas till för de som behöver en. En mycket fin dokumentär.

Jag lyssnar tänker på min egen historia som på ett sätt också är kopplad till andra världskriget då min farmor smugglade papper i fiolfodral mellan Tyskland och Frankrike innan hon åkte till Amerika och mött min farfar. Det judiska arvet som finns långt där bakom. Jag tänker att ens historia på olika sätt påverkar ens liv och val. Jag kunde till exempel inte tänka mig att läsa tyska när vi skulle välja språk i 7:an, så det blev franska.

Så i dokumentären dyker en gul stickad klänning upp. Mormodern stickar och jag känner ännu mer att jag måste lyssna noga. Hur stickningen och handarbetet dyker upp i skildrandet av kvinnors öden, hur mycket det kan hjälpa, att ha något för händerna. Mormodern säger att hon inte tänker på “förr” när hon har något att göra, på sommaren trädgården på vintern sitt hem.

Du kan lyssna på dokumentären via webben eller ladda hem den som mp3fil.

Kommentarer inaktiverade för Gul stickad klänning i minne