Kallbad

Kallbadare – är det det jag håller på att bli?

Jag har badat varje dag i några veckor nu. Jag har alltid älskat att bada, ta ett dopp men i det senaste har det blivit något mer. Ett sätt att slappna av. Känna vattnet runt kroppen, skvalpa, dyka ner under ytan… Det är något särskilt.

Självklart badar jag när det är sommar och varmt, men att bada höst, vinter och vår, kanske året om… det är först den senaste veckan som den tanken skvalpat runt i huvudet och blivit en fix idé. Det är ju tok-poppis att kallbada (utan bastu) så visst I am following the trend!

På kvällarna har jag tagit cykeln ner till badberget och hoppat i. Ibland en snabb skutt i på lunchen, nu när hemmaarbete faktiskt medger det. Ett dopp och en lunchdate med särbon. Snacka om livskvalité. Vi förundras att vi hinner det på lunchrasten. Tiden före corona och hemajobb hade i allafall inte jag en tanke på att bada på lunchen. Men jag vet att Christofer gjort det. Jag har letat badplatser nära mitt jobb och trots att vattnet är 300 meter från kontoret så finns inte det… Men hemma – där finns flera platser.

Min tanke är att bada så länge jag tycker det är kul, inte tycker det är för kallt (inte njutbart) eller tröttnar… För att klara det funderar jag på det praktiska. Där jag badar nu, badberget i Örnsberg, finns det stegar som finns kvar året om. Dock är det så att de är ganska långa, alltså långt ner till vattnet och det känns… ja, kallt att svaja där. Så nästa plan är båtklubben. Jag är medlem i Örnsbergs båtklubb, den ligger snäppet längre in vid badberget. Och tänk er, där finns två badstegar. En inne i hamnen, lite lugnare vatten tänker jag, och en ute på en av bryggorna. Jag är nästan helt övertygad om att dessa stegar är kvar över vintern. Här är planen att kunna byta om i klubbhuset och på så sätt inte behöva stå ute och trassla. Bra plan va’?!

Badberget, Örnsberg

Under tiden njuter jag varje dag av vattnet runt min kropp. Det är kanske 17 grader i vattnet. Jag vet faktiskt inte exakt, men jag ska köpa en termometer. Å andra sidan kanske man inte vill veta innan man kliver i. Den mjuka trötthet som kommer på kvällen är som efter ett härlig träningspass.

Hoppas ni tänker som jag – det behövs stickat i den här fixa idéen! En “badmössa”, en doppar kanske inte håret i november. En tjock och härlig långkofta, kanske fodrad, mer som en kappa… och sköna vantar, inte att bada i med efter.

Christofer i spat
Badnymfen Ulrica

 

En kommentar

  • Heidi

    För att citera något jag hörde på nyheterna – det är bara finländare som badar med mössa på:)

    Med det sagt tycker jag att det låter som en jättebra idé. Att bada i havet är underbart! Nej, jag har inte vinterbadat, men nyfikenheten och lusten till att göra det har växt de senaste åren, så om några år kanske:)