#blogg100,  Kofta

Katastrof koftan

kofta med nya kanterJa, ni har sett bilderna på hur det gick när jag skulle klippa upp min kofta. Den oinvigde undrar; KLIPPA I KOFTAN vad f_n menar människan?!

Klippa i stickat
Så här är det. Det enklaste när man ska sticka mönster är att sticka runt, att inte behöva vända på arbetet. Det handlar om ren förenkling av hela processen. Räta maskor stickar man (generellt) snabbare så därför är det vanligt att man stickar runt när man gör tröjor med mönster.Dessutom blir det stickade i huvudsak mer jämnt.

Detta blir ju enkelt om det är en vante man stickar men en kofta, ja då måste man klippa upp arbetet. Det finns flera tekniker för det. En är att virka och på så sätt säkra maskorna som ligger i kanten så att de inte repas, en annan är att ta symaskinen och börna rakt ner på var sida om de maskor man ska klippa i. Sedan KLIPP!

Varför fungerade det inte för mig?
Okej, så till koftan jag stickade. Designern Ragga Eiríksdóttir som är från Island hade designat koftan och så klart stickat med ett isländskt garn. Jag stickade med Drops Lima som är ett blandat garn, ull och alpaca. Alpaca är lite mer glidigt typ av garn men det tänkte jag inte på då. I mönstret skulle man lämna 1 maska som “klipp” maska, jag brukar ha 4-5 och sticka dessa randiga eller rutiga för att garnerna ska fästa, Marias garn visar exempel på det . Här kan man fundera på varför jag inte gjorde som jag brukar men jag litade på Ragga och körde på.

Problemet med mitt garn var att det inte “hakar i” så som Raggas Isländska garn och därför släppte den gråa mönsterfärgen. Det fanns heller inget att fästa i när maskor försvinner så jag gjorde det jag skulle ha gjort från början. Sydde och klippte.

På lördagsmorgonen la jag upp för knappkanter och med hjälp av Lillyhammer på Netflix är nu koftan nästan klar.

2 kommentarer