#blogg100

Spara disk – min morfars bästa tips

smörpaket

Min morfar var en fantastisk man. Praktisk. Bonde. Snäll. Omtänksam. Klok. Sparsam. Förebild.

Han föddes 1907 och jag och han var bästa vänner när jag gick i ettan och bodde granne med mormor och morfar i Närke.
Jag var hans dräng. Vi åkte på auktioner för att handla harvar, eller delar till nya vagnar som vi byggde sen. Vi plockade sten på gärdena.

Vi körde traktor i timmar. Jag satt bredvid och sedan snöt vi svart snor i vita nystrukna näsdukar.

Min morfar berättade om sin barndom för oss, min syster och mig.
Vi lyssnade storögd på hans äventyr i en barnaskara om tio, hur de provade barkbröd när kriget kom (1914) när de skulle prova på att röka eller hur det var att sälja smör och ost på 20-talet.

Min morfar hade grädde i kaffet. Bara en skvätt, så där att det blev precis ljusbrunt. För att grädden skulle hålla sig längre klippte han ett yttepyttigt hål i tredecilitaren. Så litet att det bara kom en fin stråle grädde. Ibland gör jag också så, till hans minne.

Men något som vi alltid gör, som morfar också gjorde, var att klippa två klipp i smörlocket så att man slapp diska smörkniven varje gång.
Ett fantastiskt bra tips som kanske min morfar inte var först med, men som jag lärt av honom och tagit med in i mitt liv.

Min morfar dog 1984 av en hjärtattack framför tv:n. Men han tittade inte på vad som helst han tittade på Stefan Edberg som spelandes den sport min morfar älskade utan att spela själv, tennis.
Han dog lycklig.

Detta är mitt 100:e inlägg i utmaningen #blogg100 och med det säger jag sayonara med denna utmaning som jag uppskattat mycket.

 

2 kommentarer