Källsortera mera – så här gör vi
Nej det är ingen vacker syn men det är sorterat!
Jag noterade när jag lagade mat med en god vän, att hon inte sorterade skräpet. Vilket förvånade mig. Allt skräp; plast, tråg, konservpapp åkte i soppåsen. Diskret plockade jag upp det och sorterade. Samma notering när vi besökte vänner som höll på att laga mat, det var inte mycket som åkte till sorteringen, det mesta hamnade i sopen. Då slog det mig att vi kanske är ganska duktiga i vår familj är ganska duktiga på att sortera.
Så här källsorterar vi
Under diskbänken sorteras det som är metall och glas – det blir inte så mycket på daglig basis. Här får också elskrot eller glödlampor plats. Denna tömmer vi kanske en gång i månaden.
På köksgolvet, vid balkongen, har vi en stor plastpåse (den på bilden ovan) där stoppar vi plast och papp. Det är det som genererar mest sopor. I den påsen lägger vi allt som är plast i en större plastpåse tex en chipspåse eller påse efter toarullar. Plasten sköljs så klart av innan det hamnar i påsen. Vi plattar och viker pappkartonger så de passar i varandra eller i en större pappkartong. Varje vecka eller så tömmer vi denna plastpåse och fortsätter fylla den.
När vi tömmer den tar vi en Icakasse och fyller med plast och en pappåse som vi fyller med papp. På så sätt kan man vid returstationen enkelt trycka ner all plast på en gång och detsamma med pappen. Ibland får man dela upp det men för det mesta funkar det att trycka ner hela kassen i returen.
Det enda vi inte låter gå till plastreturen är plast som haft fisk i sig. Det luktar direkt och går inte att få rent så det åker i sopen på en gång. Men allt annat försöker vi sortera; créme fraishe burkar, plastpåsar till bröd, tråg från köttfärs, mjölkkartonger, värmeljus, kartong för konserv osv.
Extremduktiga på ön
På Gotland är vi ännu duktigare, där har vi nämligen en kompost. Där har vi nog bara en soppåse i veckan ungefär. Här i stan är det ju en hel del komposterbart som åker direkt i sopen. På Gotland är man väldigt duktig på att tänka sopor överlag, något för andra att ta efter. Jag hoppas det snart blir en ändring på hemmaplan och att Stockholms Stad eller Stockholmshem tar sig i kragen och startar kompostinsamling. Här ligger de ljusår efter andra kommuner och kommunala bostadsbolag.
Fult men praktiskt
Man kan tycka att den där plastpåsen med retur är ful där den står men väldigt praktiskt! Vi hade returkärl på balkongen men att springa ut där ideligen höll inte i alla väder. Får vi besök ställer vi ut påsen på balkongen, så syns den inte.
Mitt tips är att göra det så enkelt och praktiskt man kan. Få kök är anpassade för den mängd retur det blir i en familj på en vecka och därför måste man hitta sitt eget sätt. Detta är vårt.