Lektion 1: Räta och aviga maskor samt lyfta maskor
Ivrig som en iller kom jag till Formsalen på HV-skola för mitt första pass på Grundkurs för stickning. Vi fick ett litet startkit med Raumas finull, ett tretrådigt ullgarn och ett bomullsgarn. Annkristin Hult “fröken” berättade om kursen och hur den är upplagd. Vi är tretton ivriga studenter med blandade kunskaper i stickning.
Vi fick börja med att sticka en ruta slätstickning för att se hur olika allas masktäthet var. Allt från 23 maskor på 10 cm till 42 maskor med stickor 2,5. Bara det gjorde att man förstod att provlappar kan göra hela skillnaden. Sen fortsatte vi med aviga och räta i olika kombinationer.
Söndagen spenderades också med aviga och räta men nu med “lyfta maskor” som gav effekt. Här kunde man också ta in färgade garner av finullen och få till läckra effekter.
Dagarna var fyllda med allt från allmänt babbel, debatter om svenska spinnerier och fniss till dödstystnad och total koncentration. Några åt lunch på skolan andra tog en promenad till Blå porten där vi som studenter har fin rabatt.
Några av mina klasskompisar har jag träffat förut, Ulla träffade jag på Gotland förra året och Lotta träffade jag i Dalarna i våras. Däremellan blev det många nya bekantskaper och jag längtar redan till första helgen i oktober.
Läxa? Jo det fick vi. Vi ska välja ett mönster av de vi fick och sticka det i alla möjliga och omöjliga garner och med större stickor. Alltså riktigt gräva ner oss i ett mönster. Vi får se vilket mönster det blir och vad som händer med alla varianter.
Detta är verkligen fantastiskt. Detta tar mig tillbaka till det jag började sticka när jag fick boken Stickat från Norden av Susanne Pagoldh i slutet av 80-talet. Jag stickade då en lusekofta och en tröja från Halland en annan specialité var vantar med stjärnor och mönster. Med alla influenser som man numera kan få via nätet så behöver (i alla fall jag) komma tillbaka och bottna i den tradition som finns här i Sverige (Norden). Det finns så mycket fint och läckert som kan stickas med den svenska ullen. Vill man se prov på svensk ull i två nya modeller ska du gå förbi Marias garn å St Paulsgatan. Just nu skyltar hon två underbara gråa tröjor båda stickade i Töis. Man blir sugen direkt.