Vinter

Lusanalys

Nej vi pratar inte om stickade lusar utan om riktiga löss.

Sedan barnen började skolan för vi en stilla kamp mot dessa kreatur. Vi är en hårfager familj, tjocka och långa hår. Sonen bestämde sig för att låta lockarna falla för något år sedan vilket underlättar. Tuffare är det för dottern med über tjockt hår.

Vårt vinnande medel har varit Paranix sedan starten. det luktade då (2 år sedan) anis så alla visste vad man gjort, smart. Lägenheten var som en anispastill i ett par dar. Men lössen dog!

Sen ändrade man formula “ny bättre, luktfri”. Jaru kanske det men formulan sitter som en oljeinpackning i flera dagar och stackars dottern ser ut som hon har otvättat hår. Maken har löst det, Ajax diskmedel works miracles.

Så drabbas vi nu igen av detta elände och köper ett schampo istället. Vi tänker skonsammare snabbare enklare men aj då – det funkar inte. mellan de två behandlingarna kammar vi levande löss – vilket vi aldrig gjort med Paranix. Slöseri på tid, pengar och tålamod.

Under de tre åren som vi haft skolbarn har vi lagt en mindre utlandssemester på lusmedel. När  kommer lusmedel in under högkostnadsskyddet??

Turen i oturen är att vi vuxna inte verkar få löss i lika stor utsträckning. Vi har behandlats två gånger var under samma period men ena gången hittade vi inte en enda lus den andra ett par stycken.

I alla rekomendationer säger man att man inte ska behandla de som inte fått löss men hur 17 vet man det? Vi kan kamma och kamma och ändå inte se något. Vänta en dag och sedan ändå ta beslut om behandling och då kamma ut ett 20-tal löss. Vi kväver de djävlarna… allt för att undvika att de ska bli resistenta varelser.

Jag läser smittskyddsinstitutets info tänker att man borde följa deras rekommendationer att kamma barnen en gång i veckan under augusti-september och januari-februari då det är som värst. Det är som med  förkylningar de kommer när alla träffas igen.

Jag googlar och googlar men ingen kan svara på varför lössen återkommit som värsta fattig-Sverige eller var de befinner sig när det inte är skolstart? Bahamas… har de avans på lusmedlen kanske?

Kort och gott; överge inte ett vinnande koncept – vårt fall paranix
Luskamma varje skolstart i ett par månader.

Bild från www.dn.se

 

 

 

 

4 kommentarer

 • Mia

  Ja du, vi hade fett hår en stor del av hösten hela familjen. Yesflaskan stod på badkarskanten istället för på diskbänken. Jag blev hjälpt av apotekspersonalen som sa att jag skulle använda ett neutralt schampo och så varmt vatten jag klarade av. Rekommenderas!
  Men bättre än paranix har jag inte koll på.

 • Ingela

  Har haft samma problem här köpte en kam på hälsokostaffär för ca 350 kr + Paranix borta på 3 dagar.

 • Anna

  Tack för denna genomgång! Skönt att få tips från proffs. 😉 Bra att veta vad man ska använda. Vi har oxå drabbats, gissar att man ska va glad att man har klarat sig så pass länge ändå…

 • Anna

  Hörrni proffs! Jag var precis och skulle handla med det finns två sorter, ett som verkar vara något medel man ska smörja in och ett annat som är schampoo. Vilket är bäst? Har ni nån erfarenhet av de två?