Garnjunkie

Spaning: Jamieson Shetlandsgarner i svenska butiker

Helt plötsligt finns det bara där – garnet som man tidigare fick handla online från långtbortistan – shetlandsgarner från de två olika Jamesons i svenska webbshoppar. Jo man kunde köpa det i Sverige också på Stackmora Vävstuga i Orsa, men tyvärr kom jag mig inte dit.

 

Spindrift som väntar på ett projekt

Jag noterade det först hos Makeri14, som också finns som fysisk butik. Stephanie på Makeri14 är genialiskt duktig på paketering för här kan du köpa ett färdigt garnpaket för Kate Davies Bluebells och garnet är såklart Jamieson & Smith 2 ply jumper weight. Min tanke är att det kanske drev Stephanie att ta hem just det garnet för att kunna göra garnpaket till Kate Davies fina bok Yokes.

Min Bluebells, stickad i ett annat shetlandsgarn, Rennie

För några veckor sedan såg jag att även Garngalleriet  tagit in flera färger av Jamieson’s of Shetland på kon.  Det var hos Garngalleriet som jag köpte mönster och garn till halvvantarna med fair isle mönster.

Ullmarknaden i Österbybruk stötte jag på ytterligare en butik som säljer shetlandsgarner, Luftmaskan. Luftmaskan har garn både från Jamieson & Smith och Jamieson’s of Shetland, det finns därmed fyra olika kvaliteter av shetlandsgarn här.

Jag hittar ytterligare en butik förutom Stackmora Vävstuga och det är Limmo-Design som säljer shetländskagarner. När det gäller priset så kan man kika runt och jämföra, hos någon kostar 25g 45 kronor hos en annan 50 gram för 45 kronor men å andra sidan skiljer sig färgutbudet åt och det är olika kvalitéer mellan de olika butikerna.

I Nördic Knittings avsnitt nummer två pratas det om Fair Isle stickning och här kan man få  historien om varför båda garnerna har namnet Jamieson i sig. Det avsnittet kanske också eldade på en och annan affärsinnehavare.

Tillägg: Det finns kanske fler som säljer dessa garner men jag gjorde en googling och hittade de ovan, några kände jag redan till.Kommentera gärna in om ni hittar fler.

2 kommentarer