Stickat

Setesdalströjan – mitt allra första flerfärgsprojekt

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den här koftan stickade jag 1988 när jag gick på Sigtuna Folkhögskola på en estetisk linje. garnet kommer från ett Åländskt spinneri, som inte längre finns kvar. Barbro, som gick i min klass var dotter till ägarna av spinneriet så vi åkte dit på studiebesök. Garnet är helt underbart, mjukt och lite löst spunnet. Boken Stickat i Norden av Susanne Pagoldh var min bibel under denna period och det är därifrån som jag tagit mönstret till denna kofta. Det var första gången jag stickade en kofta. Det var första gången jag klippte i stickat. Jag tror det tog 2-3 dagar av velande innan jag vågade på riktigt att sätta saxen i materialet.

Bandet på koftan vävde jag med brickor. jag minns hur jag satt i vår hall i Sigtuna och vred och vred. Jag vet inte om det var så att jag ville “göra allt” till koftan eller om det var så att jag inte fick tag på det typiska bandet för koftan. Så väldigt ambitiöst. Knapparna hade jag uppenbarligen hittat någonstans.

Efter denna Setesdalströja blev det en till min syster i mer svart/vit färgställning och med bandet. Den blev som denna lite för stor och 80-talsboxy. Sen stickade jag en Setesdalströja till min man efter att vår dotter föddes 2003 eller så, men den blev alldeles för liten så den får kanske sonen ta om några år.

Nu såg jag att det är några hål i den så den är på upphällningen men ett fint minne med en liten historia.