Klimat

5 tips för att rädda klimatet

Allt detta snack om att en skolstrejk inte kommer att leda någonstans… det hoppas jag kommer att vara skitsnack. Alla kan vi göra något medan vi väntar på politikernas agerande. Här kommer några handfasta tips!

Min dotter demonstrerar den 15 mars 2019 i skolstrejken för klimatet

Minska ditt bilåkande. Fokusera på ordet minska, med det menar jag i förhållande till vad du gör nu. Det här kan vara lätt eller svårt. Bor du i glesbygd, landsbygd, utan kollektivtrafik kan det vara svårt, bor du i större stad kan det vara lättare. Det det handlar om är att rannsaka dig själv. Kan jag åka kollektivt någon dag i veckan, ta cykeln till affären, samåka med någon… Jag känner till en kommunpolitiker (på landsbygden) som köpt elcykel och tar den till jobbet varje dag året om, 4 mil om dagen. Transporter och privat bilåkande står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser.

Ät mer vegetariskt
Nej du behöver inte bli vegan. Här gäller samma princip som för bilen. Minska på någon måltid med kött och välj några fler med baljväxter. Köp en kul vegetarisk kokbok, välj alltid vegetariskt på lunchen… det finns många knep. Animaliska produkter står för en femtedel av de globala utsläppen enligt Jordbruksverket.

Kompostera och sortera
Släck lampan när du inte är där. Byt till LED-lampor. Sänk inomhustemperaturen och välj elsnåla vitvaror. Stäng av apparater på stand-by, välj förnybar el på ditt elavtal, behöver du handla något nytt – kolla andrahandsmarknaden först, källsortera och kompostera.

Handla second hand
Behöver du verkligen den där grejen eller kan du låna av en vän eller köpa den begagnad? Ställ bara den frågan innan du handlar så kommer du att se att nä… kanske inte, jag har redan tre andra svarta t-shirts. En stor del av vår miljöpåverkan består i att handla nytt; kläder, elektronik, möbler med mera. Det här är jobbigt jag vet, det är ibland en hobby att shoppa men återigen se till dig själv, minska på något och bidra på det sättet.

Flyg mindre
Ta en funderare på hur du reser och hur mycket. Byt några flygresor mot tågresor, byt några möten mot digitala möten på jobbet.

Förhoppningen är att Sverige lever upp till Parisavtalet, att våra politiker börjar ta lite hårda beslut som styr oss åt rätt håll, men innan det händer kan du kompostera mera, ta cykeln oftare och resa klimatsmartare.

Få insikter genom att räkna ut ditt klimatkonto eller testa Klimatkalkylatorn

Källa: WWF, Naturskyddsföreningen

Övrigt: Regeringens arbete med Parisavtalet

Kommentarer inaktiverade för 5 tips för att rädda klimatet