Klimat,  Rensa i röran

Fräscha upp dina handdukar genom att ge dem ny färg

Ett av mina bästa tips när du får blekta, missfärgade eller grådaskiga vita handdukar är att färga dem. Jag använder Dylon – ett allti-i-ett färgmedel som jag köper på Panduro. Jättesmidigt att använda. Jag kör en kort “tvätt” när kläderna bara ska blötas ner, en 25-minutare utan tvättmedel. Sedan tar man av plasten på färgpatronen och ställer in den i trumman. Kör en fullvärdig tvätt, min är på 1,5 timme, utan tvättmedel. Och sedan en avslutande kortare tvätt igen för att skölja igenom en sista gång även denna utan tvättmedel. Klart!

Båda mina barn har behandlats för acne de senaste åren i omgångar. Medlen de använt bleker tyger, så både handdukar och sängkläder blir på ett sätt förstörda. Båda är nu färdigbehandlade och då var det dags att fixa till de förstörda handdukarna.

Först körde jag ett blått färgbad. Handdukar jag tidigare färgat blå , ett par solblekta shorts, t-shirtar som också blekt av acnemedel fick åka en vända i trumman. De blev jättefina och jämnt blåa igen. Som magi! Dotterns ett par tukosa short blev härligt blåa om än inte så djup blåa i färgen. Dessutom körde vi ett svart färgbad med olika svarta byxor som blekts och en vit t-shirt som fått en fruktfläck som inte ville gå bort. Allt kom ut svart och fint, utom t-shirten som blev mer grå/svart. Kanske för att den innehöll strechmaterial som inte suger åt sig färg så som bomull. Här kan du läsa om när jag färgade grådaskiga (tidigare vita) handdukar blåa en sommar. 

Våra gröna handdukar, olika kulörer, hade blekts ganska mycket så idag blev det en mörkgrön färgtvätt. Och allt kom ut så skogsgrönt och fint. Ett örngott som färgats av dotterns gröna hår är numera helt grönt. IKEAS tvättlappar för bebisar som vi haft sedan barnen var små, har redan färgats en omgång till turkost för kanske 10 år sedan. Med acnebehandlingar var dessa också väldigt fula. Nu är de gröna och fina igen. Här pratar vi återbruk – tvättlapparna är nu 20 år gamla and still going strong!

Att tänka på när du färgar

  • Tygfärgerna är optimerade för textilier av bomull, linne och viskos.
  • När du färgar kläder kan det vara så att tråden plagget är sytt av är av nylon. Då kommer den tråden INTE bli färgad utan behålla sin ursprungliga färg. Så tänk på det. Min vita t-shirt blev svart med vit tråd.
  • Att färga är som att blanda färg – så att färga vitt till valfri färg går ju jättebra. Men tex en röd handduk som färgas blå blir troligen lila. Så färga till en färg som ligger nära ursprungliga färgen om du inte är ute efter en överraskning.
  • Färga ett fåtal plagg i taget så att det du färgar kan suga upp all den färg de behöver. Packa inte maskinen full som om du skulle tvätta. I min gröna färgomgång var maskinen halv; en stor handduk, fem små och två tvättlappar och ett kuddvar. Å andra sidan det går ju att färga igen om man inte blir nöjd eller vill ha starkare färg.
  • Om ett plagg/handduk har flera färger i sig så kommer det att bli som om du blandade färger. Här blir inte alltid resultaten helt “snygga” men det beror på vad det är för färger och vilken färg du vill färga till.

Så go crazy och fräscha upp handdukar, sängkläder eller kläder som tappat i charm. Detta är ett perfekt återbruk av tyg och trötta handdukar som behöver ett nytt liv.

Kommentarer inaktiverade för Fräscha upp dina handdukar genom att ge dem ny färg