Klimat

Vakna världen eller somna in för gott

– Är det okej mamma att vi strejkar på fredag?
– Självklart ska ni strejka!

Vid middagen här om dagen blev jag bara så glad. Att min well-spoken-out-going-politiskt-insatta dotter skulle strejka var inte förvånande men att sonen också tänkte strejka gjorde mig på något vis ännu gladare.

De har tröttnat. Tröttnat på en vuxenvärld som sitter på stora konferenser och jiddrar om gradantal på jorden, käkar hamburgare och åker privatjet. De fick inte rösta i senaste valet och med en envis Greta Thunberg i spetsen vågar fler att strejka, protestera, visa att nu får det vara nog.

Jag tillhör också vuxenvärlden som ojade mig över Greta där före valet, vi har skolplikt i det här landet och “herregud vad ger det där för effekt?”. Men tiden gick och Greta satt kvar. Vi började lyssna på henne. Hon var envis. Hon gav sig inte. Sakta vändes mina tankar… det är precis som hon säger – det är svart eller vitt. Leva eller dö. Jag är ju också irriterad på att man inte tar några hårda, riktiga klimatbeslut – var som helst i världen. Hur mycket jag än sorterar, komposterar, cyklar och åker tåg kan jag inte rädda världen. Själv. 

Allas klimatångest växte under hösten och nu är det fult att åka flyg och fint att åka tåg. Vi klagar på kundklubbar som erbjuder rabatt på charterresor och undrar var samarbetet med SJ är och NÄR kommer vi att kunna åka ut i Europa med tåg? Världen, det är dags att vakna nu – eller somna in för gott.

Så nu sitter dottern och ritar plakat. I morgon ska hon strejka i Stockholm. Sonen har inget plakat men åker in med de kompisar som vill. Han tror ungefär halva klassen kommer att åka in. I Stockholmsstad får man inte skolstrejka – en av de mer trötta artiklar jag läst. Heja Gotland där man på detta sätt låter barn får lära sig om demokrati, göra sin röst hörd och använder detta i undervisningen.

Det kan hända att även denna tant strejkar i morgon.

 

Kommentarer inaktiverade för Vakna världen eller somna in för gott