Vintergarderoben för cyklisten blev en Capsule wardrobe

Jag har cyklat till jobbet hela vintern och har då haft en cykelstass och bytt om på jobbet. För att det skulle funka har delar av min garderob flyttat till jobbet; byxor, toppar, några klänningar och strumpbyxor, jag har haft en capsule garderob utan att tänka på det.

Först trodde jag att jag skulle ta hem allt varje fredag för tvätt men insåg att jag varvade kläderna så att de inte behövde tvättas så ofta. Och att ha en t-shirt några timmar på ett kontorsjobb gör ju inte att den behöver tvättas ideligen.

Svarta byxor, tre olika toppar, en kofta och en sjal

Min garderob var inte särskilt genomtänkt från början men det blev den med tiden. Först hade jag blått tema, blå byxor, beiga toppar, koftor som matchade och klänningar i ton. Vid något byte blev det mer svart, med rosa inslag eller ljusblåa toppar. Jag upptäckte också att de klänningar jag hade på jobbet med fördel kunde användas med byxor. På så sätt blev garderoben ännu större. Insikten kom sakta – jag hade en “capsule wardrobe” utan att jag tänkt på det. En ‘kapsel garderob’ är en samling av några bas kläder som kjolar, byxor och toppar som sedan kan kompletteras med accessoarer. Läs gärna mer om vad det är och var det kommer från på Wikipedia.

Jag har kanske haft ett tjugotal plagg i rotation under hela vintern (okt-mars) och det jag märkt är att jag inte haft så mycket tvätt hemma som när jag klär mig hemma och går till jobbet. Insikten är att man verkligen inte behöver speciellt mycket kläder – utan det är kombinationen av kläder som spelar roll.

Lästips på andra bloggar
Så här startar du en capsule garderob (engelska)
33 plagg på 3 månader, projekt 333 (engelska)
Tre sätt att bygga en hållbar garderob (svenska)

Ingen tänker på att du har svarta byxor måndag och tisdag, klänning på onsdag, svarta byxor igen torsdag och fredag men med olika toppar, sjalar och koftor. Och veckan efter det blandar du runt bland allt och får helt nya looks.

Nu stundar sommarsäsongen och jag får se hur jag ska göra. Vanligtvis klär jag mig hemma vår/sommar och har inte en “stass” att cykla i som på vintern. Jag gillade enkelheten i att inte behöva tänka på vad jag ska sätta på mig utan bara valde utifrån det som hängde på mina krokar på jobbet. En skillnad är att man kanske gör mer saker efter jobbet sommartid och vill vara “klädd” så jag får fundera på hur jag ska göra, kanske en kombo av båda.

Gör en uniform för ditt jobb – ha samma kläder varje dag (SvD)

Comments are closed.