Mat och bröd

Bullbak med blandväder

godaste vetebullen

När jag ändå hade vaknat när makens väckarklocka gick igång läste jag läste jag matduell.se  Ett lästips jag fick genom tidningen Mer Smak som intervjuade Martin Ingvar.

Jag har aldrig hört talas om Peter Streijffert och hans matduellerande men gillade – så klart – allt han verkar stå för; laga från grunden, använd rester, gör matlådor, odla eget – drick gott vin! Han bakar allt bröd själv, vilket gav mig dåligt samvete. Det är ju något jag vill göra men inte tar mig tiden till att göra. Jag minns att jag gjorde det för kanske 5-7 år sedan, en hel höst när vi inte hade köpebröd alls. Barnen var i Bolibompaåldern och när jag lagade maten satte jag samtidigt en deg. När de sedan tittade på tv, dukade vi undan och jag bakade ut brödet. Insikten vara att det egentligen inte tog så mycket tid. Så varför slutade jag?!

Brödet man köper i affären är inte gott. Det är bara inte gott. Bröd köpt på bageri är gott. Bröd bakat hemma är gott, hur det än blir.

I vintras gick jag och en kompis en bakkurs till och med och jag började baka igen. Sagolika bröd… men la sedan helt av igen.

Så fylld av pepp från Peters bloggande och hans matduell så mindes jag den gamla mjölken i kylen och tänkte – bullbak!!

Tyvärr hade mjölken blivit klumpig fil, och visst kan man baka av det men nu lät jag bli och satte istället Pain de Martins vetedeg (den snabba – endast 4 timmar) enligt konstens alla regler.

vidar hägerstenhamnen

Medan bullarna jäste gick sonen och jag och badade i Hägerstenshamnen, handlade och när vi kom hem gräddade jag bullarna. Herreminje så goda de blev!

Tack Peter för inspiration att baka, som är så kul, och inte nog med det för inspiration att baka mer och köpa mindre. Just nu står baguetterna och jäser innan de ska in i ugnen.