Spaning

En svensk Brooklyn Tweed med indiedesigners- lansering de 26 augusti

Det händer något stort i stickdesignsverige. Magasin Duett, webbutik på västkusten, lanserar ett nytt garn i sitt sortiment, Silketweed. Det i sig är inget konstigt eller annorlunda men det är sättet det görs på som är något utöver det vanliga i stick-Sverige.

Petra Orrbeck, ägare till Magasin Duett, har samlat nio designers, alla utom en från norden. Genom ett tema, en känsla har de fått designa modeller för lanseringen av garnet. Det är första gången i Sverige jag ser någon som samlar duktiga, kända indiedesigners och publicerar en kollektion av modeller.

2016-08-19 11_36_02-Magasin Duett – Silketweed by the sea on Vimeo

När jag ser filmen, vilket är allt jag sett kring denna lansering, tänker jag direkt på Brooklyn Tweed som ger ut kollektioner som kallas Wool People. Både tematiskt och stilistiskt är Magasin Duetts “Silketweed by the sea” i samma klass som Wool People. Jag har inte sett någon i Sverige ge sig på denna typ av idé. En idé där man har designers, ett garn och ett tema och där man gör en kollektion tillsammans. Man kan se att designerna lyckats förmedla en sensommar-jag-är-ledig-vid-havet-känsla. Silketweedmodellerna “pratar” med varandra och är “cohesive” (sammanhängande) som de alltid pratar om i Project Runway. Modellerna, filmen och presentationen av garnerna tar också mina tankar till Purl Soho, en butik i New York, som är otroligt genomtänkt, stilistiskt och kommunikativt, och som vi skandinaver bara älskar.

2016-08-19 11_36_35-Magasin Duett – Silketweed by the sea on Vimeo

Petra och hennes designteam har gjort något jag inte tidigare sett i Sverige och det ser helt fantastiskt ut. Jag utbrister också ÄNTLIGEN! Äntligen samlas en del av indiedesigneliten i norden och gör saker tillsammans, äntligen får vi kollektioner från flera designers på ett bräde, äntligen kommer nordiska indiedesigners att synas ännu mer i världen. Detta projekt hoppas jag verkligen lanseras hårt på Ravelry, det är helt i klass med många etablerade produktioner.

När jag chattar med Petra förstår jag att detta projekt gått väldigt snabbt. Petra satte temat, frågade designers, alla svarade ja, hennes bror föreslog film. En Pintrestboard innehöll inspiration som Petra ville att designerna skulle förmedla i sina plagg – sen fick de fria händer. – Garnet var sedan försenat om kom inte förrän i juni så designerna har gjort ett fantastiskt jobb, skriver Petra.

2016-08-19 11_37_13-Magasin Duett – Silketweed by the sea on Vimeo

Modellerna kommer att säljas separat och finnas på Ravelry och på Magasin Duetts hemsida från och med säljstart fredag 26 september. Jag hade gärna sett en e-bok med alla mönstren – kanske kommer det sedan? För min känsla är – jag vill sticka allt!!

– Min förväntan på detta projekt är stor, säger Petra i vår chatt, jag har gjort en stor satsning på detta och att jag fick med de designers som jag fick är helt fantastiskt. Hon berättar vidare att hon lärt sig mycket om projektledning, att vara klar och tydlig och att nästa projekt redan finns i huvudet.

2016-08-19 11_38_19-Magasin Duett – Silketweed by the sea on Vimeo

Designers som är med i projektet är Maja Karlsson, Kristin Virén, Karin Weststrand, Linnéa Öhman, Michaela Gester, Marita Rolin, Evelina Roos, Ann Myhre och Anna Maltz.
Det är tio modeller som lanseras de 26 augusti på Magasin Duetts hemsida.

3 kommentarer

 • Garnomera

  Hurra vad fint du skriver, jag håller med i allt. Speciellt det där om en bok med alla mönster samlade. Jag skulle även tycka om att ha den i riktig bokform 😃
  Kram
  Maria

 • Ulrica

  Ja men visst! Kanske något för projektet Petra har i huvudet. De får snacka med Kate Davies som släpper bok med digitala mönster.
  Det blir en kul höst!

 • Ullis

  Kan bara hålla med i allt du skriver. Fantastiskt fin kollektion och presentationen som promotar den är i världsklass! En e-bok hade varit pricken över i. Lockelsen att köpa mönster och garn är enorm 🙂
  Kram Ullis