Garnjunkie

Gotland Yarn Tour 2008 med avslutande stickcafé i Ronehamn

På onsdagen gav jag och mamma oss iväg på en Gotländs Yarn Tour. Min mammma stickar gärna men är inte så galen som jag, däremot klämde vi in en och annan konstnär och keramiker på vägen. Vårt första stopp var på Mejeriet i Alskog. Mejeriet är Eila Burvall (formgivare) och Thomas Stöflings (keramiker) skapelse och ett underbart hus med så mycket vackra ting. För mamma och mig var det en bra kombination garn för mig och keramik för henne. Förra året köpte jag ett gul/gråmelerat garn som jag gjorde en halsduk och vantar av. I år blev det en blåskala med inslag av lila, kanske en kofta?

Efter stopp i Stånga och ”tankning” i form av fiskgryta åkte vi till Hemse för att titta (läs: KÖPA) garn från Gotlandspinneri som har sommarbutik där tillsammans med Vamlingbolaget. Spinneriet ligger i Fardhem men när jag ringde dit på morgonen hänvisade man mig till sommarbutiken. Nästa sommar blir det nog ett besök på spinneriet i allfall. Det blev ett par härvor, rosalila entrådigt och mörkgrått och grönt tvåtrådigt.

Därefter åkte vi mot Ronehamn för vårt sista stopp. Gotländsk sticksöm, kaffe och kaka hos Kicki och Huskroken. det visade sig att vi var en timme för tidiga men vad gjorde det. Jag shoppade runt och tittade på utställningen kring Gotländs Sticksöm. det blev några härvor ekologisk ull men också den ekologiska bomullen som jag gör bebismössor av till vänner och bekanta. Den nya boken om sticksöm fick också åka med. Mamma och jag tog en promenad till fiskelägret och njöt av havet, solen, husen och sommarkänslan.


Hus fiskeläger, Ronehamn

Vid sju droppade de sticksugna in. Vi satt i kvällssolen och bekantade oss samtidigt som vi stickade små mobilfodral med kråksparkar, björklöv eller bara vanlig slätstickning. På caféet fanns lokala stickerskor, mästerspinnaren från Gotlandsspinneri (minns inte hennes namn) som spinner alla ull på Huskroken. Så några ”sommargäster”. Båda författarinnorna till boken ”Ekoull och Gotländssticksöm” Kicki Trodin och Ulla Persson. Jag som fastlänning fick i brådaste rappet lära mig att gotländsk sticksöm inte var något nytt sticksätt utan sticksöm är gotlänska för stickning. Min kära mor skulle på kvällskonsert i Bara ödekyrka och vi var tvugna att åka vid nio på kvällen annars hade garnjunkien suttit kvar länge…Kicki serverar kaffe och Ulla i sin ursnygga topp. Jag köpte garn direkt för att sticka en likadan.

Alla mina garnfynd från Touren, lin, ull och bomull…

5 kommentarer

 • Ulla Persson

  Hej Ulrika!
  Det var en överraskning när jag hittade din blogg och mig själv på bild (verkigen tur att jag inte tuggade på bilden). Hoppas du hittar mönstret på toppen. Kul att du delar med dig så mycket av ditt garnarbete och ger inspiration till andra, hoppas oxå du är nöjd med alla dina inköp på Gotland och att de resulterar i många ”sticksömmar”. Ni var på Gotland rätt vecka, nu har det regnat mer eller mindre i fem dagar.
  Mvh Ulla Persson

 • birgitta

  Hej!
  Jag såg din blogg av en slump, spenderade min barndoms somrar i Ronehamn o sökte på detta. Stickade mkt förr. Måste bararätta dig lite det heter inte fiskeläger, det är inte ett läger fiskarna har det heter fiskeläge,det är platsen där man fiskar…

  webkram