Gotlandsbullar – av rester och utgånget datum
I natt kom vi hem från en veckas sportlov och kylskåpet gapar tomt, sånär som på min mammas Minimjölk, hon har haft kultur-lov hos oss, och en ostskalk.
I frysen hittar vi bröd och hembakade piroger, frukosten är räddad. Men jag är baksuget. En stick-och Gotlandskompis Erika har postat underbara bilder på Gotlandsbullar när jag längtar efter Gotland som mest. Dessutom delas Matgeeks inlägg friskt i alla feeder om utgånget datum. Så passande.
Jag sätter alltså igång ett bak med utgånget datum och lite ta-vad-man-har och bakar oss en omgång Gotlandsbullar.
170-nånting smör
20 gram jäst
500 gram mjölkprodukter, denna gång min mammas kvarlämnade minimjölk blandat med grädde med utgånget datum (16 feb) det blev drygt 5 dl vätska
100 gram socker
18 gram kardemumma
750 vetemjöl special 160 gram rågsikt ( gör vetedegen saftigare)
Pytte salt, typ 5 gram
Kör i assistenten, låt jäsa ett par timmar. Dela degen i två delar. Rulla varje del till en tjock längd (ca 50 cm lång) och skär i 18-20 delar. Rulla ut varje del till 12-15 cm långa stänger. Gör en knut av ena änden och vik sedan den andra änden över knuten och fäst den under bullen. Placera bullarna på plåt med bakplåtspapperoch jäs ytterligare 30 minuter. Pensla eventuellt med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ungefär 8-10 minuter.
De blev urgoda!
Fler Gotlandsbullerecept