Boktips,  Kultur

Kurslitteratur; Biblioteket, EPUB och Studentapan!

I jakten på kurslitteratur har jag hittat flera sätt att hitta litteraturen som gör att jag sparar både pengar och miljö.

Jag har återupptäckt biblioteket

Det kanske verkar korkat att inte tänka “bibblan” när man ska hitta en bok men nej jag har inte gjort det, förrän nu. I min jakt på kurslitteratur inför min kursstart under hösten, jag läser kulturjournalistik, var en del böcker faktiskt svåra att hitta i boklådorna online. Stockholms stadsbibliotek blev lösningen på mitt problem. Online kan jag logga på och leta böcker. Här kan jag dessutom reservera boken så den kommer till mitt bibliotek. Jag behöver alltså inte cykla till Hässelby eller hoppas den finns kvar om jag stannar till vid Hornstull. Jag får ett sms och kan poppa in på bibblan i Aspudden och hämta boken. Väldigt smidigt! Online kan jag också förlänga mitt lån. 

EPUB-formatet

Det jag också upptäckte online på stadsbiblioteket var att ganska många böcker finns i ett så kallat epub-format. Det är ett digitalt format för böcker att läsas på platta eller telefon. Flera av böckerna fanns i epubformat. För att läsa det formatet behöver du en app, det finns olika appar, min heter Bluefire Reader (iPhone). Epub-boken har 25 lånedagar, appen räknar åt dig och det bästa – ingen köar för denna bok du kan låna om den hur många gånger du vill! Lite konstigt känns det först men med de olika inställningar som finns är det inga problem att hitta en inställning som passar dig.

Studentapan

Att hålla i en riktig bok är ändå bäst. Jag trillade på Studentapan, en sajt där man kan köpa och sälja kurslitteratur. Här köpte jag några böcker till kursen och passade på att sälja några äldre kursböcker som jag hade sedan tidigare. En enkel och smidig sajt där priserna är snäppet billigare än om man köper nytt. 

Med hjälp av lite olika sätt att läsa böcker har jag lyckats ta mig igenom en termins studier. Jag är nu inne på termin två och vi jobbar med essäer. Det tycker jag är ganska svårt men får jag till en bra essä så lär du få läsa den här.