Inspiration

Lektion 2: Flerfärgsstickning

stickad tubEn skön helg på Handarbetets vänner med grundkurs i stickning. Ämnet var flerfärgsstickning eller fairl isle om du vill. Först fick vi sticka en “tub” med olika tekniker för att prova på. Jag fick lära mig ett nytt sätt att hålla de två färgerna där långfingret var inblandat. Det funkar ibland och ibland inte, lite beroende på mönstret. Min bordsgranne Margareta var helt uppspelt över tekniken och det kändes som “revolution”! Hon som stickat allehanda mönstrade tröjor och undrade hur hon kunnat det utan denna teknik.

Vi fick också en kort historia om stickningen i Sverige, från söder till norr. Spedetröjor, binge, fiskartröjor, Dalarnas färgrika tröjor och Lovikka vanten. Trodde ni vi vilade händerna när bildspelet gick? Nä.. vi stickade, lyssnade, höjde huvudet ibland, stickade vidare… Dedicated knitters. Vi fick också lära oss att klippa i stickat. Jag har gjort det förut men använt symaskin. Med denna metod virkade man först och klippte sen.

Min tub gjorde jag klart på lördagen så på söndagen startade jag ett par vantar till mannen. Det är ju synd och skam att karln inte äger ett par stickade vantar. Vantarna är stickade i Raumas Finull, för övrigt ett helt underbart garn, och mönstret är från en socken i Norrtälje.

Jag kände mig mer trött efter denna helg än den förra men det kan bero på olika faktorer. Jag jobbar verkligen heltid. Det är slut med slö-slappar-jobbet jag hade förut så en hel helg med hög koncentration gör att man känner sig helt utchasad på söndagskvällen.

steekingannan tub