Inspiration

Ljust och Fräscht

Ljust & Fräscht bild från Blixen & CO

I helgen såg jag Schyffert och Lindströms Ljust Och Fräscht på Globen. Det är en föreställning om hur vi lever idag, om vår renoveringsiver, rena raka linjer, Hemnetjunkies och livet. Schyffert och Lindström lyckas verkligen hotta det där som alla kan känna igen sig i; om jag bara har den rätta soffan, det rätta golvet, den rätta utsikten så kommer vi att äta frukost tillsammans, ha underbara middagar etc. etc. Ett helt Globen, ca 10.000 människor som garvar så de gråter till dessa två tokar. Det var roligt mycket bra.

En poäng som fastnade var att “förr” var det fint att ha saker. Det var ett sätt att visa status  tillhörighet och att man var världsvan “inne”. Nu för tiden ska man ha så lite saker som möjligt, det visar på samma sak. En intressant tanke och en koppling så klart till att vi idag har det ekonomiskt fantastickt bra och kan köpa precis (nästan) vad vi vill men då ska man inte det…

Jag erkänner att jag självlart hamnar i dessa tankar…om bara det och det händer så ska jag. Men detta sätter saker i perspektiv för all del, men ändå… vi måste ha mindre saker, man kan inte snubbla över saker i hallen ideligen eller behöva machete för att ta sig in i klädgarderoben. Så ett visst rensande kommer att försigå under nästa år var så säker.

Föreställningen hade sin sista kväll just i Globen och went out with a bang där avslutningen var att Sahara Hotnight kom och öste på med Schyffert och Lindström och Schyffert självklart, som den rockstjärna han vill vara, slog sönder gitarren på slutet.

Bild från Blixten & co

En kommentar

  • Heidi

    Det låter som en bra och tänkvärd föreställning! och visst är det så att vi dom senaste åren matats via tv och tidningar om hur det “skall” se ut i våra hem, vad som är rätt och eftersträvansvärt. med antydningar om att vi bara skaffar det rätta hemmet/jobbet/sakerna/stilen… då kommer lyckan som ett brev på posten.

    fast jag har alltid trott att det är tvärt om – att om vi gör sådant som gör oss lyckliga, då faller många andra bitar på plats. sedan kommer det alltid finnas bitar som inte passar in eller som skaver, men det är en del av livet, och alla har sådana bitar.

    och visst kan det vara bra att kunna ta sig fram i sitt hem utan problem, eller att kunna ta sig in i garderoben utan att använda manchete:) själv gillar jag att inte ha prylar överallt… jag gillar att ha utrymme där det inte är fullt med saker (kanske för att jag i flera år bodde i en 1:a på 21 kvadratmeter med min dåvarande pojkvän), och har satt upp speglar i alla rum, för att skapa en illusion av att rummet är större än vad det är. men i slutändan så handlar det mest om att trivas i sitt eget hem – hur man än vill ha det. oavsett vad som råkar vara inne just för tillfället:)