Mat och bröd

Saltå Kvarn tack och hej

salta kvarn och mott

Återigen har vi fått ett angrepp av Mott. Det är ett skadedjur som man köper med mjöl/gryn produkter i matbutikerna. Detta är den tredje gången på kanske fem år som vi hittar dessa goingar i våra skåp.

Vi vet nu med all säkerhet att det är Saltå Kvarn produkter som är källan.

Första gången kunde vi inte veta det för då var angreppet så illa att det inte gick att härleda någonstans. Vi slängde allt, fick plocka ut hyllplanen och rensa i hyllorna. Ja så illa var det.

Omgång två var för kanske 1,5 år sedan. Jag köpte rågkross från Saltå Kvarn och ställde i skåpet. När jag sedan skulle baka fillimpa och öppnade påsen blev jag alldeles kall. Mitt tränade öga såg direkt vad som pågick i påsen. Den åkte ut ögona böj och vi fick gå igenom skåpet. tack och lov var angreppet lindrigt denna gång. Jag visste var jag köpt påsen så jag gick till vårt Konsum och pratade med dem. De sa att det var bara att ta en ny påse, inga problem. Mja tyckte jag. Jag tror vi ska titta i påsarna först.

Jag öppnade påse efter påse. Alla var angripna. Jag såg hur konsumtjejen bleknade framför mig. Jag förklarade att de måste kasta detta ögonaböj för jag vet att de här larverna äter sig igenom papper och plastpåsar. Jag vet.

Jag kontaktade Saltå Kvarn som förklarade att de inte värmebehandlar sina produkter så “sånt här kan hända”. Varsågod 50:- att köpa nya produkter för. Ok fine.

Så idag när jag ska ställa in nydiskade burkar (självklart har vi numera det mesta i förslutna burkar) så ser jag något misstänkt i en låda med grovt rågmjöl. Köpt för ett par år sedan på Saltå Kvarn… Jag ser gångarna, jag ser maskarna… Tackar mig själv sakta för att jag satt allt i en plastburk med VÄL stängt lock.

Ut åkte produkter för kanske 300 spänn… varenda öppnad påse mjöl i det skåpet och resten in i frysen.

Man känner sig smutsig, ohygienisk, äcklig. Jag får illamåendekänsla långt ner i magen. När köpte jag det där mjölet?  Hur länge har vi haft det? Ja jag har bakat av det också… FY!

FY Saltå Kvarn!

Aldrig mer. Nu räcker det. Tack och hej.

Tillägg: Jag postade ett lite upprört meddelande på Saltå Kvarns FB-sida och de har uppmanat mig att mejla dem så att de kan ersätta mig. Nej någon ersättning fick jag inte denna gång, lite skit i maten ska man tydligen räkna med.

Tillägg 2: När jag postade detta inlägg på Facebook var det många som höll med Saltå Kvarn, att det ekologiska (eller är det det biodynamiska?!) skulle gå före, att behandling av mat, nej det var dåligt. Men andra ekologiska produkter verkar kunna värmebehandla för att få mindre skadedjur…

Är det ekologiskt, hållbart och bra för miljön att få ohyra i maten och behöva kasta mat för uppemot 500 kronor. Nej, jag tror inte det. Eller menar de att de äter maten – ändå?!

Uppdatering 2016; Johan Hedberg, aka Matgeek går fullständigt loss kring vem som egentligen äger Saltå Kvarn, vilket är Vidarkliniken och därmed antroposoferna. Han menar att det är en anledning att inte köpa deras produkter – jag håller med!
Se gärna hans alldeles utomordentliga inlägg kring att inte köpa Saltå Kvarn – hur snygga förpackningar de än har…

3 kommentarer

  • MrsHaller

    Ja onekligen verkar naturen ge lite väl mycket! Tack för ett mycket upplysande och roligt inlägg 🙂 Jag har länge varit skeptisk och blev nu inte mer övertygad!!

  • Jesper

    Jag förstår om man tycker det är osmakligt, men tanken på vilka tekniker konventionella leverantörer gör för att hålla sådant borta är etter värre. Så klart går det att få bort insekter med gifter och annat hokus pokus men det är ju det Saltå försökt komma ifrån.

  • Ulrica

    Visst. Det är fritt fram för vem som helst att få hem lite goa husdjur, men för min del är det slut med det.