Spaning

Tydlig trend: Sy egna kläder och grejer

Detta är en stickblogg, kanske en fotoblogg men framför allt en Ulrica-blogg … det är i alla fall inte en blogg om att sy saker. Jag har några inlägg om att sy. Jag har ett inlägg som handlar om att sy väskor – det är det mest lästa och googlade inlägget EVER på denna blogg.

Men trenden är tydlig fler och fler stickerskor börjar sy saker. Kanske har de alltid sytt men nu syns det i alla flöden, bloggar, Instagram, Facebook och Twitter.

Bild på Clara från Claras blogg

Clara Stickar har börjat sy mer och mer och skriver också om Me Made May som en slags utmaning som går ut på att under maj använda så mycket Me-Made, hemgjorda/egengjorda kläder som möjligt. En rolig utmaning och stor behållning att läsa den taggen på Instagram till exempel.

Medea är en annan bloggare som syr väldigt mycket. Det syns kanske inte på bloggen men väl på hennes instagramflöde. Som jag har förstått de syr hon alla sina kläder själv.

 

Pinneguri, Ann Myhre, som designat Damejakkaloppan bland mycket annat syr också, men mer stickrelaterade projektväskor. Vill man handla av henne är det nog bästa sättet att följa henne via Facebook där hon annonserar när det finns väskor att köpa – och mycket annat skoj som är mer stickrelaterat. Fler stickare som nu också syr är Arga Stickaren och Dödergök.

Ett annat fenomen är Sy-Lan. “Lana” gör man ju med flera datorer ihopkopplade men nu gör man träffar som kallas Sy-Lan då man är många som tar med sin symaskin och syr tillsammans. SVT rapporterar från ett sy-Lan i Jönköping.

Min mamma sydde klänningar till mig och min syster när vi var små. Hon gjorde det för att det var billigare. H&M fanns inte helt enkelt. Att göra kläder själv är idag ger dig ett eget uttryck, egen stil, du kan påverkas hur det sitter, färg och form. Idag är det inte billigare men roligare. Utbudet av tyger är oändligt och här kan man hitta gamla tyger på loppis eller djupdyka på internet och hitta precis det du letar efter.

Kommentarer inaktiverade för Tydlig trend: Sy egna kläder och grejer