På resa,  Resa

Äntligen ska barnen få träffa sina berg

2016-07-08 08.23.44-2

I kväll bär det av mot Kebnekaise. Vi ska resa hela familjen och tanken är att ta toppen på Sveriges högsta berg och sedan besöka berget Unna-Jiertasj. Barnen ska båda få träffa sina berg.

Jonne friade till mig i Tarfaladalen 2001 och på den vandringen gick vi förbi ett berg som hette Unna-Jiertasj och vi tyckte det lät som “lilla hjärtat”, så det kallade vi varandra.

Ett år gick och Hedvig föddes och i min värld har man fler namn än ett, men inte i makens värld. Så med en kvinnas list kom jag på att just det maken älskar ju berg och Unna-jiertasj “lilla hjärtat” är ett berg – det vore väl charmigt som andra namn? Maken var på direkt – men vad betyder egentligen Unna-Jiertasj?

Vi ringde till en professor i samiska på Umeå Universitet för att få veta vad det betydde. Han tyckte det var ett väldigt fint namn men tyvärr det betyder inte lilla hjärtat. Det betyder “Litet runt berg sett ovanifrån” men han tyckte likväl att det var ett vackert namn och föreslog den svenska stavningen utan alla fnuttar. Sagt och gjort Hedvig heter Unna-Jiertasj i andra namn, lilla hjärtat.

Två år senare föddes Vidar – men vad skulle han få för bergsnamn? Vi letade på kartan, Tarfala? Nej. Singi? Nej. Men Keb som en förkortning på Kebnekaise – JA!

Under åren har vi pratat om deras berg, att dit åker vi när ni klarar att gå längre sträckor. Och nu är tiden inne. Vi åker först till Kebnekaise, där vi tänker oss en topptur, och sedan en natt i Singistugorna och ett besök vid Unna-Jiertasj och sedan åter till Kebnekaise och hem.

En liten familjehistoria och ett kommande familjeäventyr.