Klimat

Nyprslöfte 2019: Mer vegetariskt

Det här är inte ett så överraskande eller unikt nyårslöfte men jag kommer att äta mer vegetariskt under 2019.

Självklart har det med klimatet att göra. Jag vill minska klimatbelastningen genom att äta mer vego och mindre rött kött. Nu äter jag inte blodiga biffar fem dagar i vecka men köttfärs är många gånger räddaren i nöden. Tanken är max tre mål med kött per vecka får innehålla rött kött, inklusive smörgåspålägg etc.

Jag älskar kött, don’t get me wrong, men det ska vara gott, svenskt och ekologiskt. Det är en utmaning att hitta den nya räddaren i nöden, är det en puylinsfärs eller något annat?

Strategin är att välja bort kött till lunch i första hand. Jag äter till 95% ute med kollegor på jobbet och då kommer jag att välja vego eller fiskalternativet. Redan där känner jag att mycket är vunnet.

På bilderna ser du två rätter som jag testat från www.undertian.se en helt igenom vegetarisk matsajt med ekonomi för ögonen dessutom. Coops 80:- per måltid är ju fantastiska, men detta är hälften för en familj på fyra.

Vi har denna vecka (hittills) bara ätit kött en gång; korvstroganoff. Jag har lagat linsbollar med limesås, kikärtsgryta med kokos och en lasagne med linser. Gott alltihopa! Det som förvånade mig mest var att barnen åt -och tyckte det var gott! Jag tror att förutom att jag räddar klimatet lite kommer jag att spara pengar på detta, det har jag märkt redan nu.

Frågan är bara hur jag håller koll på vad jag äter så att jag vet att jag når mitt mål. Jag ska fundera på det. Tipsa gärna om du har en idé.

En kommentar