Mat och bröd

Surdeg enligt Sebastien

20130122-194410.jpg

Jag snubblade på ett blogginlägg om att man kanske inte behöver knåda surdegsbrödet så frenetiskt som många påstår. När jag började baka surdeg för några år sedan körde jag min elvisp tills den dog. Det behövde testas helt enkelt. Jag tinade min surdeg och kickade igång den och följde Sebastien Boudets recept.

Det tog ju tid för all del, det är inget du svänger ihop “bara sådär” men gotteigott är det ju! Det skulle gulas med en dag och bakas ut dag 2, förutom att få till en bra surdeg.

Det var genom en artikel om Laban i en Coop tidning som jag lärde mig att man kan frysa sin surdeg. Gör en stor sats och dela upp i påsar, frys. När du ska ha surdeg, tar du fram, tinar och matar på den som vanligt!

 

2 kommentarer

  • Heidi

    jag älskar surdegsbröd, och brukade göra det relativt ofta. men nu är det några år sedan sist… men när jag ser bilden på ditt surdegsbröd då blir jag sugen att göra det igen.

    pinsamt nog hade jag ingen aning om att surdegsbröd skulle knådas rejält. jag knådade det inte mer än jag knådar annan deg, och det brukade bli bra ändå:)