Rensa i röran

10 minuters plock

Varje dag efter middagen har vi 10 minuters plock. Alla hjälper till. Äggklockan ställs och det blir lite tävling (mest för barnen) vem som hinner klart innan klockan ringer.

Det här är ett sätt att underhålla städningen. I vanliga fall har vi såååå ooootroligt fint när allt är nystädat men så förfaller det och Jonne och jag går som mälor och plockar strumpor, legobitar och tappade pennor.

Det är lite suck-å-stön från barnen men de inser att det går rätt snabbt och de inser också hur mycket de hinner på en ganska kort tid.

Vi har ingen städhjälp, vilket är ganska poppis i delar av släkten och hos vänner och bekanta. Jag är lite av principen att man kan ta hand om sin egen skit själv och framför allt att barnen lär sig städa och plocka undan efter sig. Tja, jag har väl blandat resultat av den principen men vi försöker i alla fall.

Jag får kryp i kroppen när man läser undersökningar där ungdomar inte vet hur man städar eller i ett barnprogram här om veckan där två 10-åriga pojkar inte visste hur man bäddar en säng. ”Mamma gör alltid det” var deras kommentar.

Två dar senare tjoade jag ”Barn, kom ska vi bädda era sängar!”

Detta inlägg skrev jag 2010 då barnen var små, 6 och 8 år, och det är ett av de mest lästa inläggen på denna blogg. Kul! Idag är jag skild och lever varannan veckas liv med tonåringar. Hur man lever med städningen och tonåringar får jag återkomma med.

Tack för att du läst hit! 

4 kommentarer

 • Boel

  Bra idé med tio minutersplockandet! Vi har lyckats med att få två av tre barn att städa sina rum varje vecka och bädda rent sina sängar varannan, dessutom har de två yngsta lite andra uppgifter. Jag tänker som du att de måste faktiskt kunna alldagliga hushållssysslor, även om jag varit tvungen att ge upp tanken att ta hand om min egen skit (vi har städfirma eftersom jag är kroniskt sjuk).

  Lycka till!
  Boel

 • Monica

  Kanonbra idé! Vi har haft ”poäng” hos oss när de städat men inte med någon regelbundenhet eller konsekvens. Klart ungarna ska städa och inte bara för att de ska kunna det, utan att också för att i en familj måste alla hjälpas åt.

 • Cecilia

  Åh! Önskar jag hade infört något sådant när barnen var små! Nu får jag ha andra idéer och planer. Men just det här med en regelbunden, liten insats alla tillsammans, genialt! Heja, heja!