Mat och bröd

Knådfritt bröd

Drömmen är att bara slänga ihop vatten, jäst och mjöl och så vips har man bröd. Inget kladd inget jobb. Här får du lösningen!

Enligt vissa källor är Jim Lahey för brödbakandet som Steve Jobs för Apple.

Detta recept tar lång tid att göra men den faktiska arbetsinsatsen är kanske 15 minuter och resultatet över förväntan. Brödet får en krispig skorpa och segt inanmäte med stora hål, som vilket surdegsbröd som helst! Stickpodden berättade om brödet i pod #6 och du kan självklart labba med det, lägga till ost, kryddor… vad du tycker är gott!

Mjöl, vatten, torrjäst och salt. Tiden sköter resten. Gräddas i järngryta som ger den goda skorpan.

Du behöver:

10 dl vetemjöl

5 dl vatten, kallt.

1 tsk torrjäst

1,5-2 tsk salt. Efter smak…

Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Slå på vattnet och rör ihop med handen eller något redskap. Jag brukar ta skaftet till en träslev.

Du ska bara röra ihop det till en väldigt kladdig deg, du behöver inte knåda. Tar max 1 min.

Täck med ett lock eller plastfilm och låt stå i 18-24 timmar. Jag brukar sätta degen på kvällen och baka av den direkt efter jobbet dan efteråt.

Efter jäsningen är den stor, bubblig och kladdig.

Stoppa in din järngryta/emaljgryta i ugnen och låt den gå upp till 275 grader. Låt den stå ett tag så den är riktigt varm.

Mjöla en arbetsyta rikligt. Skrapa ur degen, var inte orolig den ska vara så lös. Vik ihop degen. Ta höger sida och vik över mitten, vänster sida över mitten osv. Plocka upp degknytet och dumpa det i den heta järngrytan den flyter ut, så oroa dig inte om den ser lite ful ut.

På med locket och in i ugnen som du sänker till 250 grader. Grädda med lock i ca 40 min. Ta av locket och kör in en termometer, grädda utan lock till en innertemp på 96 grader. Tar ca 15 min.

Tag ut, låt svalna och njut.

Aktivt arbete är ca 5 min första dagen och kanske 5-10 andra dagen.
Resten är jästid och gräddningstid!

3 kommentarer